Project

De Nieuwe DriemansPolder

KWT Expertise toegepast in Nieuwe DriemansPolder tussen Zoetermeer en Den Haag.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft opdracht gegeven tot de ontwikkeling van een nieuwe waterberging tussen de gemeentes Den Haag, Leidschendam-Voorburg  en Zoetermeer. Deze is nodig om de veiligheid in deze regio te waarborgen. Wanneer er teveel water in het gebied komt, door bijvoorbeeld hevige regenval in combinatie met hoge waterstanden, kan de waterberging in werking worden gezet. Momenteel is de verwachting dat deze situatie zich slechts één keer in de zeven jaar voor doet.

Wanneer er geen inzet van de waterberging nodig is, doet het uitstekend dienst als natuur- en recreatiegebied. Zo zal dit voormalige agrarische gebied dan ook worden ingericht.

Aanleg met stuwen

Met de aanleg van de piekberging in de Nieuwe Driemanspolder onder verantwoording van De Dijkencombi verbetert de waterveiligheid in het  hele Rijnlandse werkgebied en worden specifiek een aantal regionale knelpunten in het watersysteem rondom Zoetermeer en Den Haag aangepakt.

KWT levert vier kantelstuwen voor dit project van 7 x 2,3 meter welke als normale stuwen zullen fungeren om het waterpeil in de boezemkanalen te reguleren.

Echter bij extreme wateroverlast zullen de stuwen binnen twee dagen al het water aflaten in de piekberging van totaal 2 miljoen (!) kubieke meter. Zo draagt KWT een steentje bij aan het voorkomen van natte voeten in de regio Zuid-Holland.

Het hijsen van één van de enorme kantelstuwen op dit project naar zijn plek.

Nieuwe Driemans

Ontwerp

De kantelstuwen zijn ontworpen op het zeer hoge veiligheid niveau van ontwerpklasse CC3 en dienen 100 jaar gegarandeerd te kunnen worden ingezet.

Dit betekende voor KWT dat niet alleen gevalideerde 3D modelleringen en gedetailleerde krachtensimulaties gedaan dienden te worden, maar ook vermoeiingsberekeningen aan het materiaal en aandrijflijn voor deze aankomende 100 jaar als onderdeel van een omvangrijk verificatieproces in VISE.

Één van de ontwerpberekeningen, waarbij de belasting op de klepplaat wordt gezet.

N3MP 2

Het klimaat verandert sneller dan voorheen gedacht. De voorspellingen uit 2006 voor neerslag tijdens hoosbuien in 2050, werden in 2015 al werkelijkheid.

— Andries van de Wal

In het begin van het project dienen de kantelstuwen eens in de 25 jaar het water de piekberging in te laten. Heden verwacht men, doordat de klimaatverandering sneller gaat, dat dit eens in de 6 a 7 jaar zal zijn.

KWT Waterbeheersing in de waterspecial van het programma de Barometer (RTL Z)