Project

Meelick stuw (Ierland) renovatie

De rivier de Shannon is van nature erg ondiep, op sommige plaatsen 0.5 – 1.0m, werd door een Nederlandse immigrant opnieuw ontworpen met diverse kanalen, stuwen en sluizen.
De in 1800’s gebouwde oorspronkelijke stuw Meelick, zorgde voor bevaarbaarheid van de rivier.
Huidig was het kunstwerk aan renovatie toe, om de veiligheid voor de omgeving en betrouwbaarheid van de waterweg te waarborgen zodat deze bevaarbaar blijft.

De uitdaging voor KWT:

De rivier op de plek van Meelick is de stuwcontructie 289 meter breed is en voorziet in een loopbrug om de gebieden met elkaar te verbinden.
Veiligheid en betrouwbaarheid komen op plek nummer 1, duurzaamheid is de (maar niet minder belangrijke) nummer 2.

Maar daarna komt de inpassing in het huidige aanzicht, waarbij een zeer compact ontwerp gewenst was, voor een overspanning van ruim 11 meter per stuw!
Over de stuw stroomt op sommige momenten 208 m3/s (ter vergelijking in Nederland heeft de Maas een gemiddeld debiet van 230 m3/s, maar is veel dieper).
En dat alles conform de huidige ontwerprichtlijnen, in te passen in een ontwerp gemaakt in de 1800’s.

KWT heeft een werktuigbouwkundig stuwontwerp gemaakt met 27 op maat gemaakte kantelstuwen, naast elkaar geplaatst, passend in de omgeving en de huidige (deel aangepaste) constructie.

meelick weir assembly

Productie

Na de ontwerpfase en goedkeuring van Waterways Ireland, is de productie opgestart in onze fabriek (Biddinghuizen, NL).

Omdat KWT waterbeheersingsproducten maakt, heeft ze veel ervaring met het inbrengen van warmte in brede objecten, immers dient het waterdicht te zijn.
Bij 11 meter brede stuwen, is dit ook voor onze productie een uitdaging en een tijdsintensieve klus.

Geheel strak gelast zijn de stuwen op transport gegaan naar Ierland.

Meelick Weir is een iconisch bouwwerk en ik ben verheugd dat dit restauratieproject nu voltooid is. De stuw is een uiterst belangrijk stuk navigatie-infrastructuur, waardoor het waterpeil van de rivier de Shannon voor navigatie kan worden beheerd en ook de provincies Offaly en Galway en de provincies Leinster en Connaught via de loopbrug met elkaar worden verbonden. Ook de in de stuw ingebouwde systemen zorgen voor een veiligere werkomgeving voor onze medewerkers.

Dit is het grootste project dat Waterways Ireland heeft ondernomen sinds we de hoofdlijn van het Royal Canal hebben hersteld en ik wil mijn collega’s en KWT complimenteren, die ijverig hebben gewerkt om dit ambitieuze project binnen zeer uitdagende tijden binnen het budget te realiseren.

— CEO Waterways Ireland, Mr. John McDonagh

Opening van de Meelick stuw, 24 september 2021