Project

Kantelstuwen Drava - Hongarije

KWT plaatste in juli 2021 de eerste twee van een reeks kantelstuwen in Hongarije.

In Hongarije moesten meerdere grote kantelstuwen geplaatst worden, om het waterbeheer op locatie beter te controleren.
De stuwen zorgen samen met nieuwe pompgemalen voor het waterbeheer in wetlands, deels om te worden hersteld, om ecologische landbouw en toerisme te ondersteunen en om de klimaatveranderingen voor te blijven. Het is een project op zeer grote schaal, wat waterbeheersing betreft, qua diversiteit en gebied.

Stuw Drava Hongarije

De Hongaarse aannemer en eindopdrachtgever hebben gekozen voor KWT en zijn expertise op het gebied van kantelstuwen.
Het ontwerp van de “kantelstuw” (een typisch Nederlands principe) en ervaring met inpassing van de EUROCODE gaven de doorslag hierin om de opdracht aan KWT te verlenen. De gevolgen van het bezwijken van de kantelstuwen voor de omgeving was dusdanig groot dat er hoge kwaliteitseisen werden gesteld.
De reeds geplaatste kantelstuwen van 5 x 5 meter (buitenwerks) verwerken gemiddeld 5,5 m3/sec met 8 m3/sec als calamiteit en voldoende aan gevolgklasse CC2 volgens EN 1993 en zijn geproduceerd conform fabricageklasse EXC-2 EN 1090-2.
Hiervoor zijn KWT lassers gecertificeerd volgens 3834-2 en zijn een groot aantal lassen gecontroleerd doormiddel van ND onderzoek (o.a. röntgen opnames), en het gehele productieproces is vastgelegd in het bijpassende dossier. Alle gebruikte materialen, lassen en het zuren zijn hiervoor voorzien van een certificaat en herleid- en controleerbaar.

Stuw Drava Hongarije 3 Biddinghuizen

KWT heeft de kantelstuwen geproduceerd in haar fabriek in Biddinghuizen (NL) en is geassembleerd en getest in de fabriek, waarna deze gedemonteerd en in delen zijn getransporteerd naar Hongarije. Omdat de complete grootte van de stuwen het niet toeliet om deze in hun geheel te transporteren.
Onder supervisie van KWT experts zijn de kantelstuwen op locatie geassembleerd en geïnstalleerd. Door een goede afstemming tussen alle partijen vanuit KWT Project Management is de installatie volgens planning verlopen.

De opdrachtgever is zeer tevreden!